Str. Mihail Kogalniceanu, Bloc 1, Sc. B, Ap. 21, mun. Roman, Romania
0742 707 787
Scolioza
scolioza
Scolioza

GeneralitatiSemnele_scoliozei_ro

Ce este scolioza?
Coloana vertebrala este constituita dintr-o aliniere succesiva de vertebre despartite intre ele prin discuri intervertebral e. Ea  ar e rolul de a sustine greutatea intregului corp si de a mentine postura verticala a acestuia. Aceasta aliniere trebuie sa respecte anumite reguli pentru a nu deforma intreaga coloana, iar aspectul coloanei trebuie urmarit cu atentie inca din copilarie. Scolioza este afectiunea in care coloana vetebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte), coloana vertebrala fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp coloana vertebrala poate fi si rasucita (rotata in jurul axului). In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Multi oameni au un anumit grad de deviere a coloanei. De fapt, curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza este atunci cand devitia coloanei este mai mare de 10 grade. Coloana vertebrala se curbeaza de obicei in foma literei S sau C.

Care sunt cauzele?
In 80% din cazuri, cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta. Aceasta este numita scolioza idiopatica. Scolioza apare de obicei in copilarie sau adolescenta si este asociata factorilor genetici, adesea fiind o afectiune familiala. Sunt doua tipuri de scolioza: structurata si nestructurata.
Scolioza nestructurata implica curburi ale coloanei, fara rotatie si este reversibila, pentru ca este cauzata de conditii precum :
- Durere sau spasm muscular
- o cauza inflamatorie precum apendicita
- inegalitatea membrelor inferioare.
Scolioza structurata implica curburi ale coloanei cu rotatie si este ireversibila fiind de obicei cauzata de factori necunoscuti (idiopatici) ori boli sau alte conditii precum :
- anomalii prezente la nastere (congenitale), cum ar fi spina bifida, situatie in care canalul spinal nu se inchide normal sau situatii care afecteaza formarea normala a osului. Intre 5-7% dintre cazurile de scolioza sunt determinate de anomalii congenitale ale coloanei, care determina curburi ale coloanei, curburi care sunt mult mai rigide decat cele determinate de scolioza idiopatica. Aceste curburi se
agraveaza pe masura ce copilul creste, in special in perioada adolescentei
- afectiuni musculare sau nervoase, precum paralizia cerebrala, sindromul Marfan sau distrofia musculara
- traumatisme
- infectii
- tumori.
La adulti scolioza poate apare ca urmare a modificarilor coloanei determinate de imbatranire (procese degenerative). Aceste procese degenerative pot fi cauzate de catre osteoartrite sau osteoporoza.

Factorii de risc
Factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta scolioza, includ:

- istoria familiala. Se cunoaste faptul ca scolioza este o afectiune cu caracter familial. Copii, in special fetele ale caror mame au avut scolioza, prezinta un risc crescut de a dezvolta scolioza

- sexul feminin. Fetele cu varsta cuprinsa intre 10 si 16 ani sunt de 7 ori mai predispuse decat baietii sa faca scolioza cu curbura severa care sa necesite tratament.

Scolioza este mai frecventa la persoanele care au:
- vertebre impinse spre inainte (deplasare anterioara), mai obisnuita in partea inferioara a coloanei vertebrale (spondilolistezis)
- lipsa sau scurtarea membrelor superioare sau inferioare
- alte tulburari legate de dezvoltarea tisulara in viata intrauterina.

Care sunt manifestarile clinice?
In copilarie si adolescenta scolioza, in general, nu cauzeaza simptome si nu este evidenta pana cand deformarea coloanei vertebrale nu devine severa. Ea poate fi prima data perceputa de catre parinti care observa ca imbracamintea copilului nu sta drept sau tivurile sunt inegale. Coloana copilului poate arata cocosata iar coastele pot fi proeminente in afara.
Copilul cu scolioza:
- un umar poate parea mai inalt decat celalalt
- un sold poate parea mai inalt decat celalalt
- capul copilului nu este centrat pe corpul sau
- un omoplat poate fi mai proeminent decat celalalt
- coastele sunt mai ridicate pe o parte cand copilul se apleaca in fata din talie
- linia taliei poate fi mai plata pe o parte.
De cele mai multe ori scolioza nu cauzeaza dureri in copilarie sau adolescenta. Durerea in adolescenta la cei care au scolioza este data de alte cauze, precum tumori ale oaselor sau ale maduvei. Daca copilul are dureri asociate scoliozei este foarte important ca el sa fie examinat de
catre doctor puntru a stabili cauza durerii.
Adultii care au scolioza pot sau nu sa aiba dureri de spate. In majoritatea cazurilor, unde sunt prezente durerile de spate, este greu de stabilit daca ele sunt cauzate de catre scolioza. Oricum, daca scolioza la adulti se agraveaza si devine severa ea poate determina aparitia durerilor de spate si a dificultatilor la respiratie. Alte afectiuni, cum ar fi cifoza, cauzeaza simptome similare scoliozei.

Diagnostic
Investigatiile pentru scolioza incep in mod normal cu istoricul medical si examinarea fizica. Dintre acestea face parte si testul de inclinare in fata, un test simplu care consta in inclinarea copilului in fata din talie, bratele atarnand pe linga corp cu palmele atinse una de cealalta, examinatorul urmarind inegalitatile spatelui sau coastelor. Poate fi folosit un scoliometru pentru a masura si estima rotatia curburii coloanei.
Daca rezultatele istoricului medical si examenului fizic arata o curbura semnificativa a coloanei, trebuie efectuata o radiografie a coloanei pentru o masurare precisa a gradului de curbura a coloanei vertebrale.
Varsta scheletului osos, calculata prin testul Risser este de mare ajutor in determinarea potentialului de agravare a curburii.
In familiile care au scolioza, copii trebuie examinati periodic.
Testele neurologice vor fi efectuate la copilul cu scolioza, pentru a determina daca ei au afectiuni asociate adesea scoliozei, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara.

Profilaxie
Chiar daca, in cea mai mare parte, scoliozele sunt idiopatice, necunoscandu-de factorul cauzator, pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului se impun anumite masuri medicale profilactice. in timpul sarcinii, este necesara o alimentatie echilibrata a mamei, cu un aport natural de vitamine si minerale, acordand atentie corectarii din timp a deficientelor (anemie, spasmofilie, boli endocrine etc) pentru a asigura micutului un bun start in viata. in continuare, alimentatia la san, vaccinarea la timp, diversificarea adecvata a alimentatiei, igiena, profilaxia rahitismului si a anemiei sau a altor eventuale boli ce pot surveni in prima perioada de viata ii asigura copilului protectia necesara. Nu trebuie sa uitam de calirea naturala, realizata prin expunerea judicioasa la factorii naturali de sanatate: aeroionii negativi din paduri si spatii verzi, talasoterapia si helioterapia la mare, gimnastica adaptata varstei, realizeaza toate un veritabil scut impotriva majoritatii bolilor.

Atitudinea corecta a corpului este un semn al echilibrului fizic si psihic si depinde de sanatatea organismului si a sistemului nervos. inca de la nastere se vor trata de catre medicul specialist bolile fizice care pot antrena si deformari ale coloanei. Educarea copilului pentru a avea o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului, acasa sau la scoala, trebuie corelate si cu o inaltime corespunzatoare a scaunului, a biroului si a sursei de lumina, astfel incat copilul sa nu se aplece asupra mesei, ci sa aiba spatele drept. Pozitia corecta este cu picioarele sub scaun si spatele drept, lipit de banca. Ghiozdanul sau rucsacul vor fi purtate alternativ in mana sau in spate, avantajand pozitia corecta a spatelui. Pentru intarirea musculaturii coloanei vertebrale este bine ca orice copil sa practice un sport, precum inotul, atletismul, inca din perioada prescolara si nu este indicat ca un parinte sa caute a-l scuti pe copilul sanatos de la orele de educatia fizica.

Gimnastica medicala, corectarea eventualelor sechele de rahitism sau a altor boli, tratarea diverselor afectiuni contagioase ii vor putea reda copilului nostru sanatatea deplina, mai repede si mai eficient daca vom sti sa ne manifestam cu caldura si constant dragostea noastra de parinti.

Printr-un program corect de somn si prin alternarea activitatii mentale (invatatul) cu cea fizica si cu o alimentatie echilibrata, bazata pe produse naturale, se poate obtine o reteta de succes a unei sanatati depline. Alimentatia se recomanda a fi bazata pe: cereale, fructe si legume proaspete si de sezon, la care se adauga un aport corect de proteine, lipide si glucide nerafinate, preparate atractiv si sanatos, fapt ce va conduce la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa.

https://www.youtube.com/watch?v=yWMvKNSm3GY