Str. Mihail Kogalniceanu, Bloc 1, Sc. B, Ap. 21, mun. Roman, Romania
0742 707 787
Recuperare operatie de Ligament Incrucisat Anterior
LCA_DIDT-289x280
Recuperare operatie de Ligament Incrucisat Anterior

Operatia chirurgicala de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior, survine postraumatismelor articulatiei genunchiului, care preced spre ruperea ligamentului.

LIA (ligamentul incrucisat anterior) este dupa musculatura coapsei, cel mai important stabilizator al articulatiei genunchiului. Rolul LIA este dublu:

 • Se opune la translatia anterioara a tibiei fata de femur, dinspre posterior spre anterior si impiedica astfel o miscare de “sertar” anterior al tibiei fata de femur.
 • Datorita orientarii fibrelor si a directiei, LIA se opune rotatiei interne a tibiei fata de femur.

Ruptura LIA nu are consecinte asupra miscarilor de flexie-extensie ale genunchiului, in schimb se pierde mecanismul de feedback declansat de o miscare cu amplitudine mare sau diferita fata de cea fiziologica, care stimuleaza receptorii de la nivelul LIA si astfel apar contractii musculare la nivelul coapsei pentru a evita efectuarea acestei miscari anormale. Genunchiul nu este protejat in miscarile de rotatie si de torsiune: este cazul miscarii de rotatie a corpului cu piciorul blocat la sol.

Pentru a intelege mai bine ce se intampla in articulatia piciorului in momentul acidentarii, am atasat un material video in care este explicat exact cum si pe ce miscari se poate rupe ligamentul incrucisat anterior.

Anatomierecuperare-operatie-ligament-incrucisat-anterior-lia-cluj1

Trei oase se intalnesc pentru a forma articulatia genunchiului: femurul, tibia si rotula (patella). Patela este pozitionata anterior pentru a asigura un oarecare grad de protectie.

Oasele sunt inter-conectate prin ligamente. Sunt patru ligamente principale, care actioneaza ca niste franghii/parghii puternice pentru a tine oasele impreuna si a mentine stabilitatea genunchiului.

Ligamentul Incrucisat Anterior (LIA) traverseaza genunchiul pe diagonala, prin mijlocul acestuia. El impiedica tibia sa gliseze in fata femurului si contribuie la stabilitatea rotationala a genunchiului. Impreuna cu Ligamentul Incrucisat Posterior (LIP) se incruciseaza formand un X avand rolul sa controleaza deplasarea anterioara si posterioara a genunchiului.

 

Cauze

Ligamentul incrucisat anterior se poate rupe prin mai multe mecanisme:

 • Schimbarea brusca a directiei;
 • Oprirea brusca;
 • Decelerarea in timpul alergarii;
 • Aterizarea incorecta in urma unei sarituri;
 • Contactul direct sau coliziunea, asa cum se intampla in cazul placarii in rugby.

Mai multe studii au relevat faptul ca, in anumite sporturi, incidenta leziunilor LIA este mai mare la femeile atlet fata de barbatii atlet. Se presupune ca acest lucru se datoreaza diferentei de conditie fizica, forta musculara si control neuromuscular. Alte posibile cauze ale acestei incidente a leziunilor ligamentului incrucisat anterior, diferentiate in functie de sex, includ laxitatea ligamentara mai mare la femei si efectele estrogenului asupra proprietatilor ligamentelor.

Recuperarea medicala  are ca si durata sub supravegherea kinetoterapeutului, 3-4 luni si jumatate (in functie de pacient) si este imparita pe 3 etape principale:

 • Exercitii care au rolul de a redobandii flexia-extensia articulatiei si exercitii active ce au ca scop cresterea masei musculare pierdute postoperator.
 • Exercitii de redobandire a fortei musculare si exercitii pentru musculatura de stabilizare articulara
 • Exercitii premergatoare alergarii

Dupa perioada de recuperare sub supravegherea kinetoterapeutului, pacinetul primeste un protocol care trebuie urmat pe mai departe.

Cele mai multe studii, cu referire la recuperarea postoperatorie de LIA, ne dau ca date, cum ca perioada de recuperare in 3 faze:

 • Prima faza, este perioada in care pacientul face recuperarea pentru a putea relua orice acctivitate sportiva fara a intampina probleme articulare.
 • In faza a 2-a de la 6 luni la 1 an, pacientul isi reface biomecanica miscarii in sportul practicat, redobandeste increderea in miscarile complexe (in functie de sportul practicat),
 • iar in ultima faza (a 3-a) tendonul prelevat pentru tranpslant, devine ligament iar articulatia genunchiului este complet vindecata.

 

 

 

 

sursa: http://www.kinetomed.ro/