Str. Mihail Kogalniceanu, Bloc 1, Sc. B, Ap. 21, mun. Roman, Romania
0742 707 787
Hernia de disc lombara
hernie de disc
Hernia de disc lombara

Hernia discala lombara – se caracterizeaza prin ruperea inelului fibros de la marginea discului vertebral, permitand hernierea materialului nucleului pulpos, care va interesa radacinile nervoase.

Dupa modul de severitate al conflictului disc-radacina nervoasa se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:
stadiul 1 – cu iritatrea radacinii (durere pe traiect radicular);
stadiul 2 – compresia radacinii (durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase);
stadiul 3 – paralizia radacinii ( dureri, parestezii, pareza/paralizie pe membrul inferior).

Debutul HDL este brutal, legat de un factor declansator (efort fizic mare, frig etc) sau insidios, progresiv.

Orice pacient cu hernie de disc lombara prezinta clinic cinci sindroame:
1. rahidian – vertebral : durere , contractura musculara paravertebrala, tulburari de statica vertebrala – scolioza, cifoza – si tulburari de dinamica vertebrala – limitarea miscarilor de flexie, extensie , inflexiuni laterale;
2. radicular – suma semnelor si simptomelor ce exprima suferinta a una sau mai multor radacini (durere radiculara , tulburari de sensibilitate si neuromotorii);
3. dural – semne cu expresie clinica rezultate din cresterea presiunii la care este supus lichidul cefalorahidian;
4. miofascial – dureri localizate in tesutul moale, identificate la palpare;
5. neuropsihic – totalitatea modificarilor comportamentale si de reactivitate neuropsihica a bolnavului.

Principalele traiecte radiculare la nivelul membrului inferior sunt:

radiculopatie-300x199L1 - Durerea iradiaza sub ligamentul inghinal; Hipoestezie sub ligamentul inghinal; In stadiile 2 si 3 sunt afectati flexorii soldului
L2 - Durerea apare pe fata anterioara a coapsei(pana la 2 laturi deasupra genunchiului) In stadiile 2 si 3,scade forta musculara a coapsei
L3 - Durerea apare pe fata anterioara a copasei, de la ligamentul inghinal, pe genunchi, pana la tuberozitatea tibiala anterioara.
Fata anteromediala a genunchiului In stadiile 2 si 3,deficit muscular de adductori si cvadriceps(muschii coapsei-medial si anterior).
L4 - Durerea se resimte pe fata anteromediala a coapsei si ganmbei, pana deasupra gleznai. In stadiile 2 si 3 se observa deficitul muschilor cvadriceps(pe coapsa) si tibial anterior(pe gamba).  In deficit grav,este foarte geru urcatul si coboratul scarilor.
L5 - Durerea iradiaza pe fata posterioara a coapsei si fata laterala a gambei,de la fesa pana la nivelul gleznei. Pe fata anteroexterna a gambei,pe parte mediala a dosului piciorului si primele 3 degete. In stadiile 2 si 3 deficitul se oservala nivelul gambei si al piciorului.
S1 - Durerea iradiaza de la nivelul fesei, pe fata posterioara a coapsei si a gambei, pana la tendonul achilian. Calcaiul, marginea externa a piciorului si ultimele 2 degete. In stadiile 2 si 3,deficitul este la nivelul flexorilor genunchiului.

 

Tratamentul fizical-kinetic si recuperarea medicala
Acest gen de tratament este recomandat in toate stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauza discala , dar trebuie individualizat in functie de forma clinica si particularitaiile bolnavului.

Pentru tratamentul fizical-kinetic este utila o clasificare care sa permita sintetizarea mijloacelor de tratament in cateva scheme cu valoare orientativa.
Prin perioada acuta intelegem stadiul de evolutie al bolii in care durerile lombo sacrate (cu sau fara iradiere) sunt intense , nu se calmeaza nici in decubit , exista contractura musculara paravertebrala cu sau fara blocada.

In perioada sub acuta durerile din decubit au disparut , pacientul se poate misca in pat fara prea mari dureri , poate sta pe scaun un timp limitat si se poate deplasa cu conditia de a nu-si mobiliza coloana lombo-sacrata si a nu-si provoca astfel exacerbarea durerilor.

Perioada cronica permite bolnavului sa-si mobilizeze coloana , aceste mobilizari declansand durere moderata, suportabila.
In ortostatism si mers , durerile apar dupa un interval mare de timp , pot persista contracturi ale musculaturii paravertebrale lombare.

Perioada de remisiune completa este perioada dintre episoadele algice in care pacientul este asimptomatic si predispus astfel la repetarea acelorasi greseli ce duc la recidiva.

Factorul esential care poate asigura o reusita terapeutica pe termen mediu si lung, reducerea reala a riscului de recidiva , consta in adaptarea riguroasa a unui program de fizio-kinetoterapie la elementele etiopatogenice genereatoare de suferinta.

Vazut din acest unghi, tratametul are ca obiective:
– educarea bolnavului in sensul acordarii importantei juste durerii sale lombo sacro-fesiere;
– profilaxia activa a recidivelor;
– reducerea riscurilor de complicatii radiculare a sindromului dureros lombar.

Pe langa obiectivele principale , apar si cele suplimentare datorita coafectarii radiculare si aparitia suferintei neurologice : tulburari de sensibilate, deficite motorii , tulburari trofice etc.

Obiectivele pe care trebuie sa si le propuna orice program de kinetoterapie sunt:
– relaxarea musculaturii contracturate si asuplizarea trunchiului inferior. Pentru relaxarea musculaturii lombare cu reducerea concomitenta a lombo-sacralgiei , Sbenghe recomanda aplicarea exercitiului hold-relax, modificat , cu rezistenta moderata spre minima.
– contractia unui grup muscular este urmata de relaxarea muschilor activati si ciclul se repeta. Abordarea grupelor musculare se face de la distanta spre zona afectata.