Str. Mihail Kogalniceanu, Bloc 1, Sc. B, Ap. 21, mun. Roman, Romania
0742 707 787
Electroterapie
Folosita inca de la sfarsitul secolului al XIX- lea pentru tratarea diferitelor afectiuni, electroterapia s-a dovedit a fi o solutie eficienta pentru oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele si diferitele celule ale corpului nostru care sunt influentate pozitiv de electricitate. Inca din secolul al XVIII-lea pana in prezent s-au dezvoltat numeroase proceduri care folosesc stimularea electrica: curentul galvanic, curentii cu impulsuri, curentii dinamici si ultrasunetul. Aceste procedee pot sa trateze o gama larga de afectiuni: cefalee, dureri postoperatorii, artrita, hematoame, contuzii, intinderi musculare, spondiloza, lombalgie, discopatie, celulita, constipatie cronica, dismenoree, specialistii fiind convinsi de capacitatea de a extinde utilizarea electroterapiei.

 

Curentul galvanic

Senzatia inregistrata este in functie de cresterea intensitatii curentului aplicat, ajungand de la senzatia de furnicaturi – intepaturi la arsura – durere. Efectele terapeutice ale curentului galvanic: analgezic, excitant, stimulant, vasodilatator, trofic, rezorbtiv, echilibrant SNV.

Modalitati de aplicare: galvanizarea simpla; baia galvanica partiala; baia galvanica completa; ionizarea galvanica (iontoforeza).

Indicatii ale galvanizarii:

 • sistem nervos: nevralgii, nevrite, pareze, paralizii, dezechilibre neurovegetative;
 • aparat locomotor: mialgii, artroze, reumatism abarticular: tendinite, bursite, epicondilite, periartrite, artrite de faza stabilizata;
 • aparat cardiovascular: arteriopatii stadiile I – II, boala varicoasa stadiile I – II, HTA stadiile I – II;
 • dermatologie: acnee, alergie, ulcere atone, degeraturi.

Contraindicatii: leziuni de continuitate tegumentara, alergie, intoleranta la curent galvanic, tumori benigne si maligne, infectii tegumentare, TBC cutanat, bolnavi febrili, boli organice decompensate sau cu risc de decompensare, pacienti purtatori de materiale de osteosinteza.

 

Curentii cu impulsuri

Literatura de specialitate ne vorbeste despre mai multe tipuri de terapii pe baza de curenti cu impulsuri (electroterapie):

 • terapia prin curenti de joasa frecventa care este indicata in tratamentul musculaturii abdominale hipotone, incontinenta sfincterului vezical si anal, stari dupa traumatisme acute ale aparatului locomotor, grupe musculare disfunctionale din vecinatatea celor denervate;
 • terapia musculaturii total denervate care foloseste forme de curenti de intensitate si frecventa diferite, iar ca modalitate de aplicare a electrostimularii avem tehnica bipolara si cea monopolara;
 • terapia musculaturii spastice care este indicata in spasticitate in pareze, paralizii de origine cerebrala, spasticitati consecutive traumatismelor la nastere, leziuni traumatice cerebrale si medulare (cu exceptia paraliziilor spastice), pareze spastice in scleroza in placi, hemipareze spastice dupa AVC, boala Parkinson.

Contraindicatii: scleroza laterala amiotrofica si scleroza difuza avansata; stimularea contractiei musculaturii netede: se realizeaza prin aplicarea de impulsuri exponentiale cu durata mare, pauza mare si frecventa rara (un impuls la 1 – 4 sec).

 

Curentii dinamici

Indicatiile curentilor dinamici:

 • stari posttraumatice: contuzii, entorse, luxatii;
 • intinderi musculare;
 • redori articulare;
 • afectiuni reumatice: artroze reactivate, artrite, mialgii, manifestari abarticulare;
 • tulburari circulatorii periferice: acrocianoza, boala varicoasa, stari dupa degeraturi sau arsuri, arteriopatii periferice obliterante;
 • aplicatii segmentare vizand zonele neuro-reflexe in suferinte cu patogenie neurovegetativa ale stomacului, colecistului, colonului, astm bronsic.

Contraindicata acesta terapie in cazul in care pacientul prezinta: fracturi certe sau suspecte, nu se aplica pe regiunea precordiala, escoriatii, plagi, leziuni dermatologice, alergii la diferite substante decelate anamnestic, evitarea regiunilor in care sunt incorporate piese metalice de osteosinteza, endoproteze, sterilete, nu se aplica in stari hemoragice locale, tromboze venoase superficiale si profunde, in menstruatie si uter gravid, se evita zonele cu pierderea sensibilitatii termice.

Curentul electric de medie frecventa

Indicatii terapeutice:

 • traumatologie (contuzii, entorse, luxatii, fracturi, hematoame posttraumatice);
 • reumatologie (artrite, artroze, reumatism abarticular: tendinite, bursite, entezite, fibromialgii);
 • neurologie (nevralgii, nevrite, pareze, paralizii);
 • afectiuni vasculare(arteriopatii periferice stadiul I – II, varice stadiul I-II);
 • ginecologie (anexite, metroanexite nespecifice);
 • gastroenterologie (dischinezii biliare, boala ulceroasa, enteropatii functionale).

Contraindicatii: leziuni dermice de continuitate, infectii, procese inflamatorii purulente, stari febrile, implante metalice, tumori benigne, maligne, tuberculoza, aplicatii pe aria precordiala.

 

 

sursa: www.eva.ro